No module Published on Offcanvas position
Rendelőink: Szolnok, Gárdonyi Géza u. 8. 06-70-421-7077 bejelentkezes@dentimax.hu

Mi az implantátum és mire alkalmazható?

1. Mi az implantátum és mire alkalmazható?

A fogászati implantátumok a leggyakrabban titánból készült speciális csavar alakú műfoggyökerek, melyek az állcsontokba helyezve alkalmassá válnak az elvesztett fogak pótlására, így elkerülhető, hogy a foghiány melletti fogakat le kelljen csiszolni, használhatóak kivehető fogpótlások stabilizálására, de a fogszabályozásban is fontos szerepük lehet.

 


2. Befogadja-e a szervezet a fogászati implantátumokat?

IGEN. A nagy tisztaságú titánból készült implantátumokat teljesen befogadja a szervezet, ellenük kilökődési reakció nem jelentkezik.

3. Mennyire tartósak az implantátumok, és a rájuk épített fogpótlások?

A becsontosodott implantátumok élettartama optimális esetben megegyezik a saját fogakéval, vagyis megfelelő szájápolás, tisztántartás és rendszeres fogorvosi kontroll mellett élethosszig tarthatnak.
Az implantátumokra épített fogpótlások 10-15 év elteltével elkophatnak, elhasználódhatnak, melyek azonban egyszerűen lecserélhetőek, újrakészíthetőek a már meglévő implantátumokra.

4. Fájdalmas-e a beültetés, szükséges-e altatás a beavatkozáshoz?

A műgyökér beültetések teljesen fájdalommentesen végezhetők el helyi érzéstelenítésben (zsibbasztásban), így szükségtelen az amúgy jóval kockázatosabb altatás alkalmazása. A beavatkozás utáni fél-egy napos sebfájdalmat pedig teljesen ki lehet kapcsolni pár tabletta fájdalomcsillapítóval.

5. Mennyi időt vesz igénybe a beültetés, mikor lehet rá fogpótlást építeni?

Az esetek nagy részében egy implantátum beültetése 8-10 percet vesz igénybe. A végleges fogpótlásokat az implantátumok teljes becsontosodása után készítjük el, ami általában 3 hónap. A csontosodási időszakra természetesen készíthető ideiglenes fogpótlás. Itt érdemes említést tenni az azonnali terhelésű implantátumokról.

Óvakodnék a "Beültetés után öt nap alatt elkészülő végleges fogpótlás" illúzióját hirdető cégektől.

Egyfelől a csontszövet élettani átépülése, gyógyulása igen lassú folyamat (gondoljunk csak például a csonttörések gyógyulási idejére és terhelhetőségére).
A tudományos irodalmi adatok sokkal több implantátum elveszésről tesznek említést az azonnali terhelésű implantátumoknál, mint a teljes gyógyulás után terhelteknél, mely utóbbiak sikeressége 98% feletti.

Másfelől az implantációs fogpótlások sikeressége, esztétikuma és tisztántarthatósága egyértelműen a megfelelően kialakított és meggyógyult ínyszövettől függ. Természetesen pár napos sebgyógyulás után lehetetlen ezeket a világos szakmai célokat megvalósítani.

6. Alkalmas-e bármelyik fogászati rendelés az implantációs fogpótlások elkészítésére?

A válasz egyértelműen NEM.

A sikeres implantációs fogpótlások tervezésének és elkészítésének speciális személyi és tárgyi feltételei vannak.

A személyi feltételekről: az implantációs rendszerek megalkotása a modern fogászat egyik legszebb és legösszetettebb területe. Szükséges hozzá a fogágy betegségek ismerete, konzerváló fogászati és fogpótlástani, illetve szájsebészeti szemlélet, de még a fogszabályozási eltérések is gyakran befolyásolják a kezelési tervet. Egyértelműen kijelenthető, hogy az alap fogorvosi és fogszakorvosi képzés nem terjed ki az implantológiában való jártasságra sem szájsebészeti szemléletben, sem műtéttechnikai fortélyok ismeretében, sem gyakorlatban. Ezért mindenképpen javasolandó, hogy olyan fogászati praxisnál végeztessen implantációt, ahol SZÁJSEBÉSZ (is) dolgozik (fej-nyak tájék sebészeti, illetve fog és állcsont sebészeti szakvizsga megléte).

A tárgyi feltételekről: egy implantációs fogpótlás tervezése elképzelhetetlen megfelelő röntgen vizsgálatok elvégzése nélkül (OPT - ismertebb nevén panoráma röntgen -, esetleg CT). Mindenképpen előny az adott praxisnál helyileg standardizáltan működő, megfelelően méretezhető digitális panoráma röntgengép és 3D Koponya CT (CBCT) megléte (alacsonyabb sugárterhelés, értékelhetőbb képminőség). Az implantáció lehetőség szerint térben elkülönítetten kell, hogy történjen egy általános fogászati rendeléstől. (Külön műtőhelységben.) Az implantációs fogpótlások speciális műszerezettséget, rálátást és hozzáférést igényelnek, amelynek legjobban egy erre a célra kialakított külön műtőhelyiség felel meg. Az implantátumokra készülő különböző típusú és rendszerű fogpótlások elkészítése speciális fogtechnikai hátteret is feltételez.

7. Mi alapján válasszunk szakembert?

Az előző pontokban felsorolt szakmai szempontokon kívül mindenképpen javasolt személyesen ismeretségen, ajánláson keresztül információt gyűjteni az adott orvosról, mivel egy agresszív reklámkampány megtévesztő lehet és nem feltétlenül tükrözi a szakmai felkészültséget.

Super User

Gárdonyi Géza úti rendelőnk:

Cím: 5000 Szolnok, Gárdonyi Géza u. 8.
Tel.: 06-56-436-580
Mobil: 06-70-421-7077

*ezen a számon a bejelentkezés 8.00.-tól 23.00.-ig lehetséges!
Bejelentkezési E-mail cím:  bejelentkezes@dentimax.hu

Rendelési idő:

  • hétfő, kedd, szerda: 14:30 -19:30
  • csütörtök, péntek: 8:00 -19.30

Bejelentkezés más időpontokra is lehetséges! Nézze meg a térképen

Befektetés a jövőbe

infoblokk kedv final felso cmyk ERFA 200KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT

DENTIMAX KFT.
IMPLANTÁCIÓS ELJÁRÁS FEJLESZTÉSE A DENTIMAX KFT-NÉL

VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
15 MILLIÓ FORINT

Támogatás mértéke: 48,84%,
Befejezés dátuma: 2018.05.31.
Projekt azonosítója: GINOP-2.1.8-17-2017-00385
Projekt tartalma: Új kezelő kialakítása CBCT és intraorális röntgen háttér támogatással.

Befektetés a jövőbe

infoblokk kedv final felso cmyk ERFA 200KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT

DENTIMAX KFT.
TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS A DENTIMAX KFT. TELPHELYÉN

VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
7.5 MILLIÓ FORINT


A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-1.2.8-20-2020-00058