No module Published on Offcanvas position
Rendelőink: Szolnok, Gárdonyi Géza u. 8. 06-70-421-7077 bejelentkezes@dentimax.hu

Lézerrel asszisztált gyökérkezelés

lezer fogA diódalézerrel végzett gyökércsatorna-kezelés során a felszíni törmelék réteg (smear layer) eltávolítása történik, valamint a dentincsatornák végeinek lezárása. A lézersugár a gyökércsatorna falába 1000 mikrométer (1mm) mélységig behatol, és az ott levő mikroorganizmusokat, valamint azok termékeit képes elpusztítani. Ennél mélyebbre a baktériumok nem hatolnak, így a lézer nemcsak a gyökércsatornát magát sterilizálja, hanem az 1000 mikron mélységű csatornafelszíni rétegből is eliminálja a kórokozókat. Ugyancsak jól képes az oldalcsatornákba, elágazásokba, ramifikációkba is behatolni, illetve azokat lezárni. A csatornában leggyakrabban előforduló hat baktériumfaj vizsgálata során mind in vivo, mind in vitro bizonyítást nyert a diódalézer kiváló baktericid hatása. Ez meghaladja a 99%-ot, vagyis jó közelítéssel a lézer sterilizálni képes a gyökércsatorna belsejét, valamint az 1 mm vastagságú csatornafalat is.

 

Az oszteoblasztstimuláció a lézerezés során kifejtett szoftlézerhatáson alapul. Ez mintegy a sebészi lézer mellékhatásaként jelentkezik. Az oxidatív foszforiláció, a DNS-szintézis és több más igazolt biokémiai folyamat serkentésével kifejezetten fokozza az oszteoblasztok aktivitását, csonttermelő, csontújratermelő képességét, illetve tevékenységét.

A lézerkezelés befejeztével a csatornát célszerű megtömni kalcium-hidroxiddal, majd lezárni ideiglenes tömőanyaggal, amely megakadályozza a bakteriális inváziót a szájüreg felől. Kevéssé fertőzött esetekben egy ülésben a végleges gyökértömés elkészíthető, közepesen fertőzött vagy erősen váladékozó csatornák esetén célszerű körülbelül 3 nap múlva ismételt lézerkezelést végezni. Általában a második – vagy harmadik – kezelést követően a gyökércsatorna klinikailag sterilként kezelhető, és a végleges töméssel ellátható. Az első lézeres kezelést követően azok a baktériumok, melyek mélyebben elhelyezkedve nem kaptak még a teljes pusztulásukhoz elegendő intenzitású lézerfényt (a szóródás során gyenge intenzitású fény jutott a helyszínre), a sejtmembrán-károsodásnak megfelelő reakciót mutatnak. Nem pusztulnak el, csupán károsodnak, a következő fertőtlenítő öblítés és lézeres kezelés hatása azonban kumulálódva már elegendő a teljes mértékű elpusztításukhoz.

A végleges gyökértömésre – ha egyéb sürgető tényező nem áll fenn – biztonságos módon két-három lézeres kezelés után (3 napos intervallumokkal) kerülhet sor. Extrém nehéz esetekben ennél több lézerkezelés is szükséges lehet, egyszerű esetekben pedig sokszor egy kezelés is elegendő.
A sikeres endodontiai kezelés záloga a megfelelő preparáció, a baktériumok eliminálása a csatornarendszerből, valamint a megfelelő gyökértömés. Ebben a lézereknek meghatározó szerep jutott.

Gárdonyi Géza úti rendelőnk:

Cím: 5000 Szolnok, Gárdonyi Géza u. 8.
Tel.: 06-56-436-580
Mobil: 06-70-421-7077

*ezen a számon a bejelentkezés 8.00.-tól 23.00.-ig lehetséges!
Bejelentkezési E-mail cím:  bejelentkezes@dentimax.hu

Rendelési idő:

  • hétfő, kedd, szerda: 14:30 -19:30
  • csütörtök, péntek: 8:00 -19.30

Bejelentkezés más időpontokra is lehetséges! Nézze meg a térképen

Befektetés a jövőbe

infoblokk kedv final felso cmyk ERFA 200KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT

DENTIMAX KFT.
IMPLANTÁCIÓS ELJÁRÁS FEJLESZTÉSE A DENTIMAX KFT-NÉL

VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
15 MILLIÓ FORINT

Támogatás mértéke: 48,84%,
Befejezés dátuma: 2018.05.31.
Projekt azonosítója: GINOP-2.1.8-17-2017-00385
Projekt tartalma: Új kezelő kialakítása CBCT és intraorális röntgen háttér támogatással.

Befektetés a jövőbe

infoblokk kedv final felso cmyk ERFA 200KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT

DENTIMAX KFT.
TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS A DENTIMAX KFT. TELPHELYÉN

VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
7.5 MILLIÓ FORINT


A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-1.2.8-20-2020-00058