Parodontális tasakok kezelése diódalézerrel

Nyomtatás

didalezerA parodontális tasakok lézeres kezelése igazán széles körben elterjedt, ez is az eljárás rendkívüli hatékonyságát bizonyítja. A baktériumok, azok endotoxinjainak, valamint a tasakhám eliminálását lehet elérni ezen technikákkal. Számos kísérletben vizsgálták a fogágybetegségeket kialakító és azokat fenntartó baktériumok számát kezelés előtt és után. Lézerkezelés során az anaerob baktériumokat 96,6%-ban, az aerob baktériumokat pedig 100%-ban pusztította el a lézersugár. A diódalézer alkalmazása egyszerre teljesíti a parodontális terápia egyes céljait:

 

 

Ezáltal a hagyományos módon végzett tasakműtétek, amelyek hosszadalmasak, vérzéssel, varrással, utófájdalommal, varratszedéssel járnak, elkerülhetők. Az íny visszahúzódása miatti fognyaki érzékenység, fájdalom hagyományos módon csak az ideg eltávolításával oldható meg, ám a diódalézerrel a fognyaki túlérzékenység végérvényesen megszüntethető.

Az alsó és felső fogazat tasakjait egy ülésben – akár közvetlenül az alapos fogkőeltávolítás után azonnal – kezelhetjük.
Az esetek 90–95%-ában elegendő az injekció nélküli felületi érzéstelenítés. A tasakhám és a benne levő baktériumok eltávolítása általában már egy kezeléssel elvégezhető, de az újrafertőződés miatt minden esetben szükséges
három APDT kezelés heti egy alkalommal.
Már 3-4 nap múlva jó eredmény tapasztalható (a gyulladás jelentős csökkenése, az ínyszél letapadása, a tisztítható terület és a vérzés megszűnése).

Forrás: Dr. Gáspár, dr. Barabássy, dr. Haczegan, dr. Farkas, dr. Pulay, dr. Pogonyi, dr. Sameer; Nagy teljesitmenyű diodalezer baktericid hatásának alkalmazása a fogorvosi praxisban. LÉZER A FOGÁSZATBAN II. évf. 2013./I.: 23-28.